top of page

KEZDETEK

Orbók Ilona, későbbi adószakértő, befektető, gyermekkori képe
Orbók Ilona a BDO Magyarország Kékszalag különdíját adja át

CÁPÁK KÖZÖTT

Orbók Ilona a Cápák között c. műsorban, női cápa, vagyis befektetőként

ALAPELVEM -
MINŐSÉG

Orbók Ilona Forbes magazin által készített fotón, a Cápák között c. műsor kapcsán készült interjúján

Életem alakulásában és hivatásom választásában nagy szerepet játszott a családi hátterem. Nagymamám még a rendszerváltás előtt az első vállalkozói nemzedék ismert és sikeres képviselője volt, az egyik legnépszerűbb balatoni vendéglő és lovarda tulajdonosa. Életem első hónapjait az ő házában töltöttem, ezért első benyomásaimat a vállalkozói életformáról és az üzleti világról nagyon korán ebben a környezetben szereztem.  Édesanyámnak, aki unitárius lelkész, köszönhetem a szigorú protestáns etika tanításának elsajátítását, édesapámnak pedig, aki ebben az időszakban szintén vállalkozó volt, a szabad versenyen alapuló vállalkozói élet szabályainak ismeretét.

Gimnáziumi Alma materem a budapesti Városmajori Gimnázium, ahol a későbbi tanulmányaimhoz szükséges szilárd alapokat megszereztem és az érettségit követően egyetemi tanulmányaimat 2005-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán kezdtem meg, ahol 2009-ben közgazdász diplomát szereztem. Az egyetemi évek alatt már elkezdtem a nemzetközi tapasztalatok gyűjtését és ennek során voltam gyakornok Brüsszelben, az Európai Parlamentben (2008-2009) és ösztöndíjas Párizsban az Ecole Polytechnique intézményben (2008).

Több év hazai és külföldi szakmai tapasztalatot követően 2013-ban csatlakoztam egy nagynevű, globális hálózattal rendelkező könyvvizsgáló és tanácsadó céghez, a BDO cégcsoporthoz, amelynek ma már az egyik tulajdonosa és ügyvezető igazgatója vagyok.

 

Visszatekintve pályámra, tíz évvel ezelőtt, amikor csatlakoztam a BDO-hoz, életem eddigi legjobb döntését hoztam meg.

 

Most tulajdonsoként és ügyvezetőként azokkal a fontos stratégiai kérdésekkel foglalkozhatok, amelyekkel mindig is szerettem volna: a hatékonyság és jövedelemtermelő képesség javításával, befektetési tanácsadással, üzleti tervezéssel és tanácsadással, adótervezéssel.

Hosszas mérlegelés után fogadtam el a felkérést a Cápák között c. műsor egyik befektetőjének a szerepére. Az volt a kérdés, hogy ezt az elfoglaltságot be tudom-e illeszteni a teljes embert kívánó szakmai feladatok és édesanyaként két kisgyermekről gondoskodás kötöttségei közé úgy, hogy ezutóbbiak semmiképpen ne szenvedjenek hiányt.

 

Egy biztos, hogy nem vagyok időmilliomos. Ez a szereplés nem számít szokványosnak az adótanácsadók körében és nincs összhangban az adótanácsadókról kialakult sztereotípiákkal, miszerint azok könyökvédős, számlakukac könyvelők.

Amikor elvállaltam, akkor tudtam, hogy ki kell lépnem a komfortzónámból és számomra egy új térbe, a társadalmi nyilvánosság terébe fogok belépni.

Nem az exhibicionizmus, az öncélú magamutogatás vágya hajtott, hanem az érdeklődés az új ötletek, szokatlan megoldások, a kreatív és innovatív megközelítések, az out-of-the-box mentalitás iránt.

 

Meggyőződésem, hogy a magyar gazdaság jövője nagy mértékben függ attól, hogy teret kapnak-e a tehetséges emberek az új ötletek megvalósítására és sikerre vitelére.

 

Ebben a műsorban én ezt kívánom segíteni, támogatni és reménykedem, hogy az általam támogatott vállalkozások közül végre lesz majd egy hazai unikornis is, akire idővel az egész ország büszke lesz.

Mindig is elkötelezett híve voltam a magas minőségű szolgáltatásoknak és ezen a téren már korán kipróbáltam magam vállalkozóként is. Ezért is nagyon érdekelt gazdasági szemmel a legmagasabb minőséget képviselő iparág, ami a luxus iparág, és mivel egyébként is híve vagyok a lifelong learning-elvnek, azaz a folyamatos szakmai továbbképzés fontosságának, 2019 és 2021 között e terület két nemzetközi szinten kiemelkedő és leghitelesebb intézményének képzését is elvégeztem párhuzamosan.

 

2011-ben a milánói SDA Bocconi és a párizsi ESSEC Business School intézményében sikeresen megszereztem az Executive Master in Luxury Management diplomát.

 

Talán az életrajzomból is látható, hogy kifejezetten szeretem és keresem az új kihívásokat, a siker elengedhetetlen kellékének tartom a kreativitást és az innovációt, az új utak és megoldások keresését, az out of the box gondolkodást. Ugyanakkor neveltetésem révén nem kevésbé becsülöm a szorgalmat, a kitartást, a fegyelmezettséget és a szakma iránti alázatot. Nem félek a változtatásoktól, az újításoktól és inspirál a vállalkozói szellem, a kockázatvállalás. Előnyben részesítem a teammunkát, a csapatszellemet az egyéni felelősségek pontos körülhatárolása mellett.

bottom of page